Φώτα xenon.

Φωτίζουν ή τυφλώνουν;

 
beam
 
overlay divider
 

Η φράση «τα φώτα τυφλώνουν» είναι πολύ παλιά, πριν ακόμη εμφανιστούν στην αγορά τα HID Xenon.

Είναι άπειρες οι φορές που μας έχουν ενοχλήσει τα φώτα ορισμένων αυτοκινήτων, αντιθέτως ερχόμενων ή που μας ακολουθούν από πίσω, ακόμη κι αν αυτά είναι με λάμπες πυράκτωσης.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Οι λόγοι είναι πολλοί… Είτε είναι λάθος ρυθμισμένα, είτε είναι κακής ποιότητας η λυχνία, είτε δεν έχει τοποθετηθεί σωστά η λάμπα στο φανάρι.

Η υψηλής εκκένωσης (H.I.D.) λυχνίες είναι ένας τύπος τεχνολογίας φωτισμού που αντικαθιστά το νήμα της λάμπας πυράκτωσης.

Οι λυχνίες τεχνολογίας H.I.D. παράγουν ένα βολταϊκό τόξο μεταξύ των δύο ηλεκτροδίων βολφραμίου που έχουν, όταν εφαρμόζεται σ’ αυτά υψηλή τάση. Το ποσό παραγωγής φωτεινότητας είναι τριπλάσιο απ’ αυτό ενός απλού λαμπτήρα με νήμα πυράκτωσης.

Για το λόγο που ορισμένα φώτα ενοχλούν, δεν ευθύνεται η ένταση του φωτισμού, το χρώμα ή το ότι ειναι xenon, αλλά η κακή εστίαση.

Το σημείο της φωτεινής πηγής (δηλαδή το νήμα σε μία λάμπα αλογόνου ή τα ηλεκτρόδια σε μία λάμπα xenon) πρέπει να βρίσκεται στη σωστή θέση μέσα στο φανάρι.

Μόνο τότε θα είναι και η δέσμη σωστή. Είναι απλοί νόμοι οπτικής!

 

 

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το τι συμβαίνει, θα δούμε πιο κάτω ορισμένους τύπους από φωτιστικά σώματα και πως διαμορφώνεται η δέσμη φωτός.

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες φωτιστικών:

 
 

1. Με παραβολικό κάτοπτρο και κρύσταλλο πολλαπλών φακών.

Σ’ αυτή την περίπτωση η ανάκλαση γίνεται από το κάτοπτρο και η δέσμη διαμορφώνεται από τους φακούς που βρίσκονται στο κρύσταλλο.

 
 
 

2. Με κάτοπτρο πολλαπλών ανακλάσεων.

Εδώ η δέσμη και η διάθλαση διαμορφώνονται από το κάτοπτρο, με καλύτερο αποτέλεσμα.

 
 
 

3. Με ελλειπτικό κάτοπτρο και φακό προβολής.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση λόγω του φακού, έχουμε όχι μόνο ανάκλαση, αλλά προβολή της δέσμης φωτός για καλύτερη εστίαση.

 
 
 

Με την τοποθέτηση ενός συστήματος HID xenon ουσιαστικά αλλάζουμε την λάμπα με μία νέας τεχνολογίας.

Είναι σημαντικό λοιπόν αυτή που θα τοποθετήσουμε να είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με τις απαιτήσεις του φωτιστικού σώματος, ούτως ώστε η φωτεινή πηγή της να βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο σε σχέση με την γεωμετρία του φανού.

Μία σωστά κατασκευασμένη λάμπα πρέπει να πληρή τις προϋποθέσεις του κατασκευαστή και να μην έχει αποκλίσεις στη θέση της φωτεινής πηγής.

 
 
 

Μία κακής ποιότητα λάμπα HID. Η απόκλιση από άκρη σε άκρη είναι 61 εκατοστά του χιλιοστού

 

Η σωστά κατασκευασμένη λάμπα HID. Η απόκλιση από άκρη σε άκρη είναι μόλις 15 εκ. του χιλιοστού

 
 

Τα φώτα xenon παράγουν πολύ λιγότερη θερμοκρασία απ’ ότι τα συμβατικά πυρακτώσεως. Γι’ αυτό το λόγο τα κάτοπτρα δέχονται μικρότερη καταπόνηση και έτσι θα διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ότι εάν είχαμε λάμπες πυράκτωσης.

Στην αγορά υπάρχουν πολλές ποιότητες συστημάτων xenon.

Τοποθετώντας ένα ποιοτικό σύστημα, κατά κανόνα δεν έχουμε διαφοροποίηση της δέσμης. Ενώ ένα χαμηλής ποιότητας δεν μας δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 
 
Προσοχή. Είναι προτιμότερο να μην προβείτε σε καμία μετατροπή, από το να τοποθετήσετε ένα φθηνό σετ αμφιβόλου ποιότητας, που θα δημιουργήσει προβλήματα στο όχημά σας και θα θέσει σε κίνδυνο εσάς και τους άλλους συμμετέχοντες στο δρόμο.
 
 
Συμπέρασμα: Δεν τυφλώνουν τα φώτα xenon. Τα κακής ποιότητας φώτα τυφλώνουν!
 
Fotologic ®
 
Διαβάστε επίσης: Συμβουλές για την αγορά HID xenon
 
 
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2107793900
 

Αναζήτηση προϊόντος

BMW headlight led

 Διεύθυνση:

 Τρικάλων 46 Αμπελόκηποι Αθήνα 11527. Τηλ.: 2107793900

 Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή, 14:00 - 17:00

xenonlights address 

 

Fotologic© 2023. All Rights Reserved. Designed By Fotologic

Please publish modules in offcanvas position.

Led lighting